Få om noen har gjort mer for moderne folkemusikk enn legendariske Bob Dylan. Mange av låtene hans er inspirerte av gamle folketoner, og flere inneholder lånte elementer fra eldre viser. Det er vanlig å klassifisere Dylans musikk som folk-rock, grunnet blandingen av det nye og det gamle. Dylan ble regnet som svært nyskapende i sin tid, og han har skrevet mange udødelige klassikere.

Låter som «All Along the Watchtower», «The Times They Are A-Changing» og «Like A Rolling Stone» kommer nok aldri til å slutte å spilles. Dylan ble også regnet som en talsmann for sin generasjon på 1960- og 70-tallet, blant annet grunnet viser som uttrykte mannens politiske engasjement. Selv har han uttalt at han ikke er særlig begeistret for dette stempelet.

Mer enn bare folk

Bob Dylans musikk består foruten folk og rock av elementer fra sjangere som blues, country, swing og gospel. Innslaget av folk består dessuten ikke kun av elementer fra gamle amerikanske folkeviser, men også irsk, skotsk og engelsk folkemusikk. Resultatet har blitt et sammensurium av folkelementer fra ulike kulturer, noe som kanskje er med på å forklare hvorfor musikken har fenget et internasjonalt publikum.

Helt siden Dylan ble populær har han vært en kontroversiell figur. Han er også svært myteomspunnet, hvilket er noe han selv har bidratt til ved å fremstå noe gåtefull. Folk med interesse for lyrikk hyller ham likefullt for diktene hans som for musikken, og han har også vunnet Nobelprisen i litteratur. Da ble det sagt at han hadde skapt helt nye poetiske uttrykk innen amerikansk sangtradisjon.

Når det kommer til det lyriske har Dylan latt seg inspirere av navn som William Blake, T. S. Eliot og William Shakespeare. Det er altså langt ifra bare folk vi forbinder Bob Dylan, selv om dette også er en svært viktig del. Utallige artister har latt seg inspirere av Dylan, hvilket betyr at de folkelige elementene på den måten lever videre.