Folkemusikken lever beste velgående gjennom mange av dagens artister, og bruker vi termen moderne folkemusikk er det vanlig å tenke på Odd Nordstoga. Han er kjent for å blande elementer fra moderne popmusikk med gammel folkemusikk, og den karakteristiske telemarksdialekten er med på å forsterke det nasjonalromantiske preget. Han kommer opprinnelig fra kommunen Vinje, og vokste opp på samme gård som forfatter Aasmund Olav Vinje en gang bodde i.

Den folkekjære Nordstoga ble for alvor kjent med albumet «Luring», som kom ut i 2004. Låten «Kveldssong for meg og deg» ble en landeplage, og albumet lå på VG-lista i 38 uker. Samme året mottak han Folkemusikkprisen under Telemarkfestivalen i Bø. I tillegg ble han Årets spellemann under Spellemannprisen det året. Norsk folkemusikk sies å ha fått nytt liv gjennom Odd Nordstoga, og det er ingen tvil om at låtene hans har fenget mennesker som i utgangspunktet kanskje ikke hadde noe forhold til folkemusikk.

Folkemusikk for store og små

Odd Nordstogas musikk har blitt beskrevet som både nyskapende og gammeldags. Da han mottok Folkemusikkprisen ble det sagt at han banet veien for andre folkemusikkartister. Det er uansett ingen tvil om at flere unge fikk øynene opp for folkemusikk gjennom ham. Nordstogas musikk har til og med påvirkning på barn. Sangboken «Song for deg og meg» inneholder 123 sanger for barn og unge. Her finnes alt fra moderne viser til eldre folkeviser, og alt er nynorsk. Boken passer fint for de som vil introdusere barn for folkemusikk.

Odd Nordstoga er mest kjent for låtene han har gitt ut som soloartist, men tilhengere av folkemusikk kan med fordel sjekke ut bandet «Blåmann blåmann», som han var frontfigur i. I 2001 ga gruppen ut et album (også kalt Blåmann blåmann) spekket med gode folkelige viser, verdt å sjekke ut. Odd Nordstoga har utvilsomt gjort mye for folkemusikken i Norge.