Joni Mitchell (født 1943) er en velkjent kanadisk artist som fikk mye å si for folkrockbevegelsen som gjorde stor furore på 1960- og 70-tallet. Hun er opprinnelig fra provinsen Alberta, hvor hun startet karrièren ved å synge på nattklubber. Senere begynte hun å spille på gaten i Toronto. Etter hvert skulle hun finne veien til New York, hvor hun på 60-tallet ble med i visemiljøet der. Foruten visesanger er stilen hennes påvirket av jazz, rock, pop og selvfølgelig folk.

Musikken hennes har blitt hyllet av både kritikere og andre artister. Av magasinet Rolling Stone har hun blitt kalt «en av de største låtskriverne noensinne». Samtidig har musikkdatabasen Allmusic sagt at «når støvet legger seg, står muligens Joni Mitchell igjen som den viktigste kvinnelige artisten fra siste halvdel av 1900-tallet». Mitchell er i tillegg kunstner, og mange av plateomslagene sine har hun selv laget.

Et enormt sangrepertoar

I løpet av karrièren rakk Joni Mitchell å gi ut 19 studioalbum, hvilket kan gjøre det vanskelig å plukke ut de beste låtene. Av de mest kjente finner vi uansett «Woodstock», «Carey», «Raised on Robbery», «You Turn Me On, I’m A Radio», «River», «Both Sides, Now», «A Case Of You», «Free Man in Paris», «Help Me» og «Big Yellow Taxi». Har du ikke hørt Joni Mitchell før, er disse gode låter å starte med.

I skrivende stund er det lenge siden vi har hørt noe fra Joni Mitchell, og det siste studioalbumet hennes «Shine» kom ut i 2007. Denne endte opp på 14. plass på Billboard-listen. En så høy plassering hadde hun ikke hatt siden 1976 med platen Hejira. Hun har slitt en del med sykdom etter hvert som alderen har begynt å tære på helsen, men hun fikk i det minste fremført «Both Sides, Now» under åpningsseremonien til vinter-OL i Vancouver i 2010.